Från svängdörr till en riktig dörr

Från det ögonblick du låter någon avvisa dig mer än en gång, säger du "Du är fri att använda mig, kom och gå när du vill". Du har installerat en svängdörr åt en person som missbrukar dig.

Du är inte ensam, vi är många som faller i fällan där vi laddar stunderna vi får när en partner visar sig tillgänglig och bekräftar oss som ett äkta intresse, förälskelse och kärlek. Vi orkar inte se att det handlar om en person som tillfälligt beter sig på ett speciellt sätt eftersom han/hon på andra sidan också är beroende av bekräftelse...men ofta också av makt, att få känna att han/hon kan få dig oavsett vad. Genom sin makt ger du honom/henne vad han/hon vill ha. Det kan vara allt ifrån sex, tillfälligt sällskap, pengar osv.

Det här med att låta en person komma och gå fast personen missbrukar oss, är ett sätt att hantera det smärtsamma känslorna av förlust. De små smulorna av bekräftelse blir som att tända en låga av hopp. Personen kommer tillbaka till oss, personen har insett att vi har ett värde för honom/henne, personen kan och vill inte lämna oss. Uppmärksamheten och bekräftelsen är dock kortvarig, om än intensiv. Lågan tänds lika snabbt som den sedan blåses ut. Vi står ensamma kvar i känslan av övergivenhet och allt känns grått och mörkt. Känslorna blir för svåra och smärtsamma att hantera och leva sig igenom. Det gör att istället för att stänga dörren för den här personen så väntar vi på att han/hon ska komma tillbaka. Det kan också vara så att vi tigger, vädjar och lockar personen tillbaka.

Så länge vi snurrar i detta mönster så iscensätts samma sak, om och om igen. Vi kan inte gå vidare eftersom vi är så upptagna med att få saker och ting att snurra efter samma mönster. Drivkraften är att få en annan person att förändra sitt mönster istället för att förändra vårt eget. Vi vill att personen ska förändra sitt så att vi själva slipper ta tag i vårt. Det lyckliga slutet skulle vara att personen väljer oss, väljer att stanna, väljer att behandla oss väl. Då skulle allt bli bra.

Att befinna sig i detta mönster är att förlänga smärtan vi känner, liksom att mönstret som iscensätts om och om igen tillfogar oss ännu fler sår och mer smärta. Det gör det svårare och svårare att orka bryta mönstret och lämna det missbruk som sker.

Installera en riktig dörr
Försök att hitta sätt att orka stå emot det du är mest rädd för, att hitta hjälp och stöd i processen som krävs för att orka stå ut med smärtan, ångesten och beroendet. Personen som missbrukar tömmer dig på energi, hälsa och livslust. Självkänslan och självförtroende kan till sist bli helt utom räckhåll. Du väntar och längtar efter en person som bara dyker upp då och då för att mata sitt osunda ego, han/hon roffar åt sig av de förmåner du erbjuder. Det är ett gränslöst givandet och tagande som matar den ena och svälter den andra. Det är smulor men blir begärliga som nygräddade limpor för den som hungrar.

Få hjälp till att hitta de verktyg du behöver för att montera ner svängdörren du har. Sätt en riktig dörr på plats. Människor som inte respekterar dina gränser har inget i din närhet att göra. Din inre kärna ska du vara rädd om, det är därför dina gränser runt den är viktiga. Köpslå aldrig med dessa viktiga gränser. Din inre kärna är din borg.


Provläs fler texter

Vad ingår i ett medlemskap

Välkommen till TuvaForum

Copyright © 2008-2019 TuvaForum | tuva@tuvaforum.se