AV JULIA | © TUVAFORUM

Många som är insnärjda i en destruktiv relation snurrar och snurrar efter samma mönster och gör samma val - men förväntar sig en förändring.

  • Även om jag har snurrat i det här på exakt samma sätt år efter år, så räknar jag med ett en dag ska det blir ett annat resultat än vad som visat sig hittills!

  • Även om min partner lovar en förändring gång på gång och inte genomför den, så tror jag att om jag bara pratar med min partner om en förändring och visar hur engagerad och bra jag är, så kommer han/hon att förändra sig. 

  •  Även om jag har varit ihop med en person tidigare som betedde sig exakt på det här sättet och aldrig förändrade sig (det slutade med fruktansvärd smärta över att ha slösat så mycket tid på en person som bara lovade förändring i ord utan att visa det i handling) så är jag övertygad om att den här mannen/kvinnan kommer att förändra sig...till sist.

  •  Även om den här personen tillfogar mig mycket besvikelse och smärta så är han/hon ändå den jag behöver för att känna mig hel. Det gör att jag kommer att försöka genomföra en förändring...igen, igen och igen.

  •  Även om personen jag var tillsammans med behandlade mig väldigt illa, även om han/hon var svekfull, elak, inte visade mig omsorg, utnyttjade mig för sex…så älskar jag honom/henne. Jag går tillbaka och tror att han/hon nu äntligen har kommit till insikt och mognat.

Att snurra i samma mönster på det här sättet och ändå tro på en förändring som bygger på att en partner i ord lovar att han/hon ska förändra sig (om och om igen) men inte gör det, är att bjuda in till att bli dåligt behandlad.

Många kontrar med att säga att de har satt gränser eftersom de har hotat att lämna sin partner massor med gånger och även varit väldigt arga. Men faktum är, att så länge vi själva också använder oss av ord utan att följa upp dem i handling - så är allt kämpande och allt engagemang utan mening. Det leder inte till någon förändring. Det leder snarare till att bli ännu mer intrasslad och insnärjd och att tappa energi och kraft till sådant som verkligen skulle ge oss en möjlighet att må bra.

Vi vet att den dagen vi inte gör det möjligt för en person att behandla oss på det sätt han eller hon kräver. Då finns hotet om att personen inte vill vara med oss eller att vi själva måste lämna relationen. Det gör att vi har två val. Antingen står vi upp för oss själva och lämnar relationen eller så stannar vi kvar och anpassar oss. Stannar vi gör vi allt för att hålla kvar i "bindningen" genom att hålla uppe hoppet om en magisk förändring.

Många vänder sig till TuvaForum och frågar. 
”Hur kan han/hon göra så mot mig om och om igen, år efter år?” 
Svaret är 
”För att DU visar att det går och ändå ha dig kvar!"

Provläs fler texter

Vad ingår i ett medlemskap

Välkommen till TuvaForum

Copyright © 2008-2020 TuvaForum | tuva@tuvaforum.se