Dold aggressivitet

Det finns många olika sorters aggressivitet. I dag skiljer forskarna mellan impulsiv vrede hos någon som upplever sig provocerad, och en mer beräknande aggressivitet som används för att uppnå ett visst mål. Den "varma" aggressiviteten syns ofta tydligt. Den som blir impulsivt rasande tappar kontrollen, skriker, bråkar och slåss utan att tänka på konsekvenserna. Den "kalla" aggressiviteten kan vara mer dold.

Nu är det inte så enkelt som att vissa är "kallt" aggressiva, andra "varmt". Hos personer som är överdrivet aggressiva ser man ofta båda typerna av aggressivitet. Men den ena varianten kan dominera hos vissa personer, och det kan ha betydelse för hur man bäst ska kunna tackla problemen.

George Simons beskriver i sin bok "I fårakläder" symptom på vad han kallar för "covert aggressive personality" - dold aggressiv personlighet. Det är en form av psykopati, och som kan vara svår för de flesta att identifiera direkt. De gör sitt bästa för att hålla sina aggressiva avsikter och beteende maskerade. De kan ofta upplevas charmiga och gentlemannamässiga, men under deras fasad är de hänsynslösa som alla med aggressiv personlighet. De missbrukar och utnyttjar andra människor. 

Det går att känna igen en ulv i fårakläder, trots förklädnad. Det görs med hjälp av kunskap, information och erfarenhet om hur den här typen av personlighet beter sig. 


Manipulativa taktiker för att dölja sina avsikter

Förförelse
Dolt aggressiva personligheter är bra på att charma dem han vill fånga in. För att de ska fastna på hans krok använder han sig av smicker, beröm och visar en väldigt trygg och stödjande sida, allt för att på så sätt på få de utvalda personerna att sänka sina försvar och visa tillit och lojalitet.

Dolt aggressiva är även speciellt medvetna om att människor som är på något sätt känslomässigt beroende (vilket innebär de flesta människor som inte är psykiskt sjuka) behöver godkännande, uppmuntran, och en känsla av att vara uppskattad och behövd.  De vet vad du vill höra och de ger det till dig. Att verka vara någon som uppfyller dessa behov kan vara en manipulativ persons biljett till enorm makt över andra. 

Vill du läsa texten i sin helhet: 
 >> Bli TuvaMedlem

Text 
© Julia
TuvaForum 


TuvaMedlem - TuvaMedlem - TuvaMedlem - TuvaMedlem - TuvaMedlem - Tuvamedlem

Som TuvaMedlem får du tillgång till TuvaForums alla texter.
 >> Bli TuvaMedlem

Som TuvaMedlem får du, förutom tillgång till alla texter, även tillgång till stöd, gemenskap och råd dygnet runt på vårt

>> Stöd- och diskussionsforum för kvinnor

>> Stöd- och diskussionsforum för män (under uppstart under augusti 2014)

Är du man och vill gå med i det skyddade stöd- och diskussionsforumet för män
Kontakta:  
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Stöd- och Diskussionsforumet är skyddat för medlemmar men innan du blir medlem kan du gå in och läsa några öppna trådar - på så sätt kan du se vilken typ av hjälp och stöd det är du kan få på TuvaForums diskussionsforum. 

Här kan du läsa om två Tuvors resor: 
>> Fluffs resa
>> Pyttans resa